Symptomen burn-outMind U - Mindfulness Eindhoven

Depressieve en angst symptomen
Naast de typische symptomen van burn-out kan het ook vaak voorkomen dat je je depressief of angstig voelt. Zo beginnen mensen met symptomen van burn-out vaak ernstig te piekeren over hoe ze uit de situatie uit kunnen komen of nog meer hun best kunnen doen. Verder zal dit gedrag vaak huilbuien tot gevolg hebben, omdat je je grens bereikt hebt. Door je laag zelfbeeld en het voortdurende gevoel van tekortkoming kan het zijn dat je je angstig begint te voelen.

Uitputting en een opgebrand gevoel
Maanden overbelasting van je lichaam en geest heeft tot gevolg dat onze hersenen letterlijk moe en uitgeput geraken en dringend nood hebben aan een degelijk herstel. Indien men dit niet doet, kan burn-out leiden tot het chronisch vermoeidheidssyndroom, ook wel CVS genaamd. Mogelijke slaapproblemen kunnen je uitputting versterken, waardoor je in een soort vicieuze cirkel van vermoeidheid terechtkomt.

Geheugenproblemen
Mensen met symptomen van burn-out klagen vaak dat hun geheugen het niet meer doet. Ze hebben last om dingen te onthouden. Vaak verergeren deze klachten wanneer ze moe zijn, tegen het einde van de werkdag of na een lange taak. Vaak merk je dat het geheugen ook verstoord is wanneer je moet switchen tussen meerdere taken. Je herinnert je dan niet meer wat je vlak voordien had geleerd en onthouden.
De reden van deze geheugenstoornis is vermoedelijk dat het werkgeheugen maanden tot jaren lang overbelast werd. Dit kan veroorzaakt worden door ofwel overdreven werken ofwel overdreven piekeren. Beide processen gebruiken hetzelfde werkgeheugen.
Ons werkgeheugen in onze hersenen is een orgaan net zoals elk ander orgaan. Het kan overbelast raken en heeft rust nodig. Daarom is het nuttig een behandeling te volgen die de symptomen van burn-out actief aanpakt, om zo opnieuw rust in te bouwen in je leven.

Laag zelfbeeld
Vaak hebben symptomen van burn-out tot gevolg dat je begint te twijfelen aan jezelf of dat je jezelf afbreekt. Je kan namelijk niet meer hetzelfde als vroeger en de stress zorgt ervoor dat je steeds meer fouten maakt. In combinatie met het toeschrijven van falen aan jezelf, kan je dit erg persoonlijk opnemen, wat natuurlijk je zelfbeeld niet ten goede komt.

Concentratieproblemen
Burn-out leidt vaak tot concentratiestoornissen. Je kunt je moeilijk concentreren. Deze concentratieproblemen worden vaak erger naarmate de dag vordert. Langdurige stress leidt tot een verhoogde afscheiding van het stresshormoon cortisol in de bijnieren. Deze overdosis bijnierschorshormoon is giftig voor de hippocampus. Dit proces kan symptomen van burn-out uitlokken, omdat de hippocampus verantwoordelijk is voor het concentratievermogen en geheugen. Door de plotse verhoogde afscheiding van cortisol raken neuronen in dit deel van de hersenen uitgeput en sterven zelfs af door deze langdurige stress. Dit heeft concentratiestoornissen tot gevolg.

Aanhoudende sfeer van irritatie
Je zal merken dat je je gedachten nog moeilijk kan stilleggen bij het ervaren van symptomen van burn-out. Als iets je stress heeft bezorgd, kan je je erna nog maar moeilijk rustig krijgen. Je bent vaak prikkelbaar en geagiteerd. Als iemand je iets vraagt, zal je vaak kort reageren, omdat je het gevoel hebt dat er even niets meer bij kan.